onsdag 24 augusti 2016

Välkommen till Komvux Burlöv - en drömfabrik i ständig rörelse

Det är mitten av augusti. Sommaren har inte lämnat oss riktigt än, även om dagarna har blivit kortare och kvällarna kallare. Det är nytt läsår i skolan och terminsstart i våra skolor i kommunen. På Komvux känner vi också att det är ny termin, nya tag, eftersom vi får många nya elever vid terminsstart, men vi har ett mer flexibelt förhållningssätt till läsår och terminer. Hos oss pågår studierna kontinuerligt över hela året. Vi anpassar oss efter de behov vi ser hos Burlövs kommuns invånare. Detta för att våra sökande har olika bakgrunder, olika mål och drömmar, samt olika livssituationer.


Hos oss läser du SFI (Utbildning i svenska för invandrare) större delen av sommaren. Hos oss kan du börja läsa en gymnasial kurs nästan när som helst, antingen i våra schemabundna dagkurser eller i flexibel studieform, där det finns handledningstider på skolan, men det mesta sker genom vår lärplattform. SFI kan också läsas på dagtid i en fast grupp eller flexibelt, antingen på dagtid eller kvällstid. Som om detta inte vore flexibelt nog, kan också de flesta kurser läsas i individuell studietakt, vilket innebär att en elev kanske läser en kurs på åtta veckor och en annan läser den på tre terminer, allt beroende på bakgrund, mål och drömmar, samt livssituation.

Det här är några av våra nya elever:


Maryam
kom till Sverige från Palestina för snart två år sedan med sina två barn. Hennes man är kvar i Palestina. Hon är utbildad lärare. På Komvux Burlöv går hon nu i sfi-slussen i några veckor, där hennes lärare tillsammans med studie- och yrkesvägledaren kommer att utreda vilken studieväg och vilken kurs inom SFI hon ska placeras i. Parallellt med detta och de kommande sfi-studierna går hon snabbspåret för nyanlända lärare på Malmö Högskola, som delvis bedrivs på arabiska. Hon drömmer om att arbeta i Sverige som lärare både i arabiska, engelska och svenska, och såklart om att hennes man ska komma hit snart. 


Samireh läser upp några ämnen från gymnasiet för att få ett komplett slutbetyg att söka vidare med. Hon har valt att läsa schemabundna dagkurser då tiderna passar henne bra. När hon har avslutat sina studier på Komvux Burlöv vill hon söka en yrkesutbildning för att så småningom arbeta som handläggare t ex på Migrationsverket eller Försäkringskassan.

Dragan arbetar heltid på dagarna och kan redan prata en hel del svenska efter att ha arbetat i flera år i Sverige. Han känner att han vill bli bättre på att skriva på svenska och få betyg från SFI som han kan visa upp när han söker nya jobb. Han läser SFI i kvällsflexen, där han följer sin individuella planering utifrån sina förkunskaper och mål, och när han kommer till Komvux ett par kvällar i veckan får han dels hjälp och stöd att komma vidare av sin lärare och dels kan han göra de uppgifter som bäst gör i samverkan med andra som lär sig svenska.

Camilla gick Hotell- och Restaurang-programmet på gymnasiet, men kände ganska direkt att det inte var rätt utbildning för henne. Hon fick också diabetes under den tiden, med vissa följdsjukdomar, vilket gjorde att hon inte slutade med kompletta betyg. Efter egen gedigen kontakt med sjukvården, vill hon nu vidareutbilda sig till Medicinsk sekreterare, ett bristyrke, och läser nu på Komvux Burlöv för att kunna söka in till den utbildningen. Camilla läser kurser både på dagtid och i flexibel studieform. Hon läser kursen ”Information och kommunikation” för att fräscha upp sina kunskaper och färdigheter i att använda datorn som en hjälpmedel och redskap, vilket hon tror att hon kommer att ha stor nytta av i utbildningen till och arbetet som medicinsk sekreterare.Nyima kommer från Gambia och har arbetat som undersköterska i flera år i Sverige. Hon läser nu på Komvux Burlöv för att kunna söka till sjuksköterskeprogrammet. Kursen ”Inför högskoleprovet och högskolan” läser hon för att öka sina chanser att göra bra ifrån sig på Högskoleprovet och för att få strategier och tekniker för att lyckas bättre i sina kommande högskolestudier.

Det var Maryams, Samirehs, Camillas, Dragans och Nyimas drömmar! Du kanske drömmer om en framtid som nätverkstekniker, paralegal eller barnmorska? Eller om att bli bättre på engelska, att lära dig programmera eller att prata inför publik? Eller drömmer du om att känna dig säker när du pratar svenska, att kunna hjälpa barnen med matte-läxan eller att bli en mästare på psykologi?

Oavsett vad du drömmer om, så sök kurser hos oss på Komvux Burlöv, du kan börja så snart vi har en plats till dig, vilket sällan tar mer än en månad! Så, vad drömmer du om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar