måndag 13 juni 2016

Det här ditt land

Då står vi här i en vacker smyckad, lövad aula och sjunger “Den blomstertid” tillsammans. Det är sommarlov för våra elever som gjort en makalös resa, både bildligt och bokstavligt. Vi har gjort en resa, 5 km norrut, från från Komvux i Arlöv till Hvilan i Åkarp. Det är här som gymnasieskolan i Burlöv kommun håller till sedan början av maj. Vårterminen har varit händelserik och spännande. Vid första tanken på att flytta kändes det jobbigt; packa ner allting, flytta möbler, komma till okända miljöer. Hur skulle det fungera med skolmat, bussar och massor av andra vardagligheter? Nu vet vi! Det har fungerat fantastiskt! Vi har blivit vänligt bemötta och vår ungdomar känner sig välkomna i skolan. Vi har stora, ljusa, luftiga klassrum och faktiskt kom en elev fram och sa: Tack, för att ni hittat den nya skolan.

Det sas efter vårt första studiebesök på Hvilan, då vi teståkte buss, provfikade i cafeterian och smygtittade på vår nya klassrum. Hela gruppen kände sig peppad och förväntansfull inför flytten. Plötsligt blev tankarna på att packa ner och packa upp inte alls lika tunga. Lådorna blev fortfarande väldigt tunga…

Den 2 maj blev en peppande nystart för oss alla. Som vi har jobbat och vilka resultat vi uppnått! Många av våra elever har nu lärt sig så mycket svenska att de går vidare till att läsa mot fullständiga betyg årskurs 9, för att därefter kunna fullfölja sina drömmar om att utbilda sig till ingenjörer, läkare, bilmekaniker, undersköterskor och kockar. De har med andra ord exakt samma drömmar som jämnåriga tonåringar i hela Sverige.

Från och med augusti kommer hela introduktionsprogrammet finnas i Hvilans lokaler. Då blir familjen komplett och vi erbjuder preparanutbildning, individuellt alternativ och språkintroduktion till alla Arlövs ungdomar i gymnasieåldern.

Den andra typen av resa då? Den som inte tar 10 minuter med buss. Jo, vi ser hur eleverna växer; hur de vågar drömma om en framtid som de själva kan påverka. Hur unga pojkar och flickor mognar till unga män och kvinnor som samtidigt som de erövrar språket, blir utåtriktade och ansvarstagande.

Det är mycket stolta pedagoger som tillsammans med eleverna sjunger våra vanliga avslutningssånger och vårt eget soundtrack, Mikael Wiehes tolkning av Woody Guthries, “This Land is Your Land”: “Det här är ditt land”. Vi har övat på sången i klasserna och diskuterat andemeningen. En avslutningselev höll ett vackert spontant tal om sin tid i Sverige, i vår skola och hon avslutade med att säga: “Ni är som min familj och jag känner verkligen att det här är mitt land nu”. Inte ett pedagogöga var torrt.

Det är mycket trevliga, kompetenta ungdomar som nu ska få njuta av ett välförtjänt sommarlov i Sverige. Men de måste öva mycket svenska under sommaren, så när du träffar på någon av våra elever, inled ett spontant samtal och ställ dina frågor. Vem vet, kanske blir det början på en ny bekantskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar