fredag 3 juni 2016

Åkarps niondeklassare spexar till det

Det är åter dags för Stora Dalslundskolans elever i årskurs 9 att sätta upp ett spex. I år handlar spexet, "Någonstans mittemellan", om en kille som blir till tjej för att kunna leva fritt och trots ett djupare budskap kommer i år ett spex som garanterat kommer få er att gråta av skratt. Eleverna har gjort allt i spexet själva, från musik till manus.

Vi i nionde klass på Dalslundskolan sätter i år upp ännu ett spex. Det är en fantastisk möjlighet för oss att utforska vår kreativa frihet och det ger oss dessutom nyttiga färdigheter och kunskaper inför framtiden och nu närmast, gymnasiet. Dessutom har vi tagit med oss lärdomar från våra år i grundskolan i form av likabehandlings- och värdegrundsarbete, dessa har genomsyrat vårt arbete med spexet under hela arbetsgången.
Vi elever har nämligen både skrivit manus och musik själva. Dessutom har vi koreograferat, gjort kulisser, rekvisita och kostymer, listan kan göras lång. 
Vad har då vår värdegrund gjort för spexet? Väldigt mycket. Spexets budskap är klart och tydligt: Alla får vara sig själva. Oavsett kön, religion, sexuell läggning eller hudfärg ska man få säga och göra vad man vill. Detta visar sig tydligt i Stora Dalslundskolans spex 2016, "Någonstans mittemellan", en historia om en kille vars största passion är dans men som p.g.a ständiga glåpord och ogillande blickar känner sig tvungen att ge upp sin dröm, ända tills han en dag kommer på den perfekta idén. Alla tjejer får dansa och ingen höjer ens på ögonbrynet men när en kille vill bryta de stereotypa könsroller stöter han genast på motstånd. Alltså måste vår huvudkaraktär bli tjej. Trots det allvarliga temat så tar vi i nionde klass även med oss allt annat som vi varit med om under åren och spexet är en salig blandning av humor, musik, samt en och annan förvirrande insinuation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar